En son açıklanan satış verilerine göre (Aralık 2020), 111 Milyon adet satan Pro Evolution Soccer (PES) serisi, her ne kadar eFootball'a geçiş yaptıktan sonra sancılı bir süreç yaşasa da hala daha futbol oyunları piyasasının en büyük iki lokomotifinden birisi olarak karşımızda durmakta. Gelin hep birlikte serinin tarihçesine bir bakalım.

Serinin Ortaya Çıkışı
Futbol oyunlarının ortaya çıktığı ve başarısının duyulduğu dönemlerde Japon firması olan Konami de futbol oyunlarına merak sardı ve 1995 yılında Japonya J1 liginin lisanslı bulunduğu Winning Eleven oyununu piyasaya sürdü. Daha sonra ise Konami, 1996 yılında seriyi Goal Storm adıyla Dünya geneline açılma kararı aldı ve oyuncuların beğenisini topladı. Bu beğeniden sonraki an hedef ise seriyi daha da büyütmekti.
Ancak Konami bu büyümeyi biraz farklı anladı çünkü büyürken seriyi farklı markalara böldü. Goal Storm 97, Winning Eleven 97'nin yanında ISS Pro 97'nin de çıkması oyun severleri iyice şaşırttı. Ancak 2000'li yılların başlarında bu karardan vazgeçerek seiryi Pro Evolution Soccer (PES) adıyla global anlamda birleştirdiler.
Yükseliş Dönemi ve Çöküşün Başlangıcı
Buradan sonra seri PES 6 oyununa kadar sürekli bir yükseliş eğilimindeydi ve bu da Konami'yi rakibi olan FIFA serisinin hep bir adım önünde tuttu. Ancak yıllar 2006'ya geldiğinde Konami, çıkartması gereken PES 2007 oyununu global pazarda çıkartmadı ve yaptığı ilk önemli hata bu oldu. Buradan sonra hamle yapan EA Sports, FIFA serisinin belini doğrulturken Konami hep yerinde saydı ve yıllar 2012'ye geldiğinde çıkan PES 2013 rakibinin satışının yarısı kadar bir rakama ulaşınca finansal açıdan ağır hezimete uğradığını kabul eden Konami, değişiklik kararı aldı.
Serbest Düşüş
Ancak bu da Konami için yeterli olmadı. PES 2014 tam olarak bir faciayla karşımıza çıktı. Üstelik o dönemlerde çıkan PS4 & Xbox One konsollarında dahi boy gösteremedi. PES 2015 ve 2016 seriyi toparlamış olsa da PES 2017 öncesi seri çok önemli birkaç darbe daha yedi. Bunlardan ilki, La Liga lisansının kaybı oldu. Hatta bazı kaynaklara göre bu lisansın kaybının nedeninin Konami'nin ihaleyi unutması olarak söyleniyor. Ligin lisansının kaybında sadece Barcelona ve Atletico Madrid'in lisansını kurtarabilen Konami, Real Madrid'i kaybetti. Bunlara ek olarak Manchester United, Bayern Münich ve Juventus'un lisans kaybına karşılık Arsenal, Liverpool, Inter, Milan, Dortmund, Schalke ve Leverkusen ile yapıan anlaşmalar da düşüşü engellemeye yetmedi.
Tam Konami, bu darbelerin etkisini hafif azalttı ve serinin FOX Engine ile en çok satan oyunu PES 2018'i piyasaya sürdü derken PES 2019'da çok daha büyük bir darbe ile karşı karşıya kaldı. Önce Borussia Dortmund'un sözleşmeyi feshetmesi şokuyla karşı karşıya olan Konami, UCL lisansı kaybıyl daha da dibe vurdu. Bunlara karşılık Süper Lig'in de yer aldığı 11 Lig lisansını alan Konami, yine yeterli bir adım atamadı çünkü bu liglerin içerisinde büyük bir lig yoktu.
eFootball PES 2020'ye geldiğimizde seri bir kez daha isim değiştirmişti. Bu isim değişikliği seriyi bir tık daha toparlayan üç büyük kulübün geri dönüşü ve Serie A lisansı ile Konami, en çok lisanslı kulübe sahip olduğu oyunu yayınladı. Ancak bu da yetmeyince eFootball PES 2021'i bir güncelleme olarak yayınlayan Konami 2021 yılı Temmuz aylarında bir kez daha herkesi şok uğrattı.
Efsane'nin Çöküşü
2021 Temmuz ayında Konami, eFootball'ı duyurdu ve hayranlar resmen şoka uğradı. eFootball kötü bile denemeyecek kadar berbat bir oyundu. 2020 yılında yayınlanan efsane fragmandan sonra kullanıcıların bir kez daha güveni sarsılmış oldu ve Konami bu oyunu yaklaşık 9 ay kadar toparlayamadı. Bütün planları aksayan Konami hala şu anda seriyi toparlamak için çaba gösteriyor. Peki sizce eFootball eski o güzel günlere dönebilecek mi?
Comments